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1 
QUESTION: Does Medicare cover punctal 
occlusion with plug? 
 

  

ANSWER: Yes, when medically necessary.  Use 
68761 (Closure of lacrimal punctum; by plug, each) 
to describe the professional service.  The CPT code 
makes no distinction between types or brands of 
punctal plugs.   

 
 

2 
QUESTION: What are the indications for 
punctal occlusion with plug? 
 

  

ANSWER: This procedure provides an alternative 
when drops and ointments have proven unsatis-
factory.  It is most commonly performed for dry eye 
syndrome and keratitis sicca, but other conditions 
support use as well.  It may also be helpful treating 
a symptomatic patient following refractive or other 
anterior segment surgery.   

 
 

3 
QUESTION: What documentation is 
required in the chart to support medical 
necessity for this service? 

  

ANSWER: Medicare expects that a surgical 
procedure will not be performed as an initial 
treatment for dry eyes.  The chart should include 
documentation that other, less invasive, therapies 
were unsuccessful or contraindicated.  When the 
need for a repeat plug occurs, or for plugs designed 
for more frequent intervals, medical necessity must 
be present for each insertion.   

As with any surgical procedure, the patient’s 
informed consent is obtained.  An appropriate 
operative report should be in the medical record; 
this includes any preparatory drops, which puncta 
were occluded, and a description of the brand, size 
and lot number of the plugs.  Postoperative 
instructions should also be noted.  A template for 
in-office procedures is available on our website.   

 

 

4
QUESTION: How do we indicate on the 
claim form which puncta were treated? 
 

  

ANSWER: Medicare has assigned “E” modifiers 
to indicate which eyelid was treated.  

 E1 Left upper lid E3 Right upper lid 
 E2 Left lower lid E4 Right lower lid 
  
                 E3                                  E1 

 

 
 

                 E4                                   E2 

Most private payers and some Medicare contractors 
do not recognize these modifiers, but will accept RT 
(right eye) and LT (left eye) on the claim.  Bilateral 
services may be reported as 68761-50.  Your ICD-
10 diagnosis code(s) will indicate the eye(s) treated.

 
 

5
QUESTION: May we charge for an exam 
on the same day as the procedure? 
 

  

ANSWER: Sometimes.  Punctal occlusion by 
plug is a minor surgical procedure with a 10-day 
global period.  Minor surgical procedures include 
the visit on the day of surgery in the global surgery 
package unless there is a separate and identifiable 
reason for the visit, usually a separate disease.  

When a visit is billable, modifier 25 is appended to 
the visit code.  Modifier 25 indicates that the 
patient’s condition required an additional E/M 
service beyond the usual preoperative care 
provided for the procedure or service.  CPT adds 
that “This [25] modifier is not used to report an E/M 
service that resulted in a decision to perform 
surgery.”  This is very different from an exam that 
determines the need for a major procedure with a 
90-day global period.     
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6 
QUESTION:  What is the Medicare 
reimbursement to the physician for 68761? 
 

  

ANSWER: In 2020, the national Medicare 
Physician Fee Schedule allowable for in-office 
procedures is $152; it is reduced to $120 in an ASC 
or HOPD.  These amounts are adjusted by local 
wage indices.  There is no separate payment made 
for the supply of the plugs.   

When two puncta are occluded at the same 
session, multiple surgery rules apply.  The first 
procedure is allowed at 100% and the second at 
50%.  If a third and fourth puncta are also occluded 
at the same session, the MCPM Chapter 12 
§40.6.C16 states, “If any of the multiple surgeries 
are bilateral surgeries, consider the bilateral 
procedure at 150 percent as one payment amount, 
rank this with the remaining procedures, and apply 
the appropriate multiple surgery reductions.”  The 
effect of this approach reduces payment for the third 
and fourth puncta to 37.5% of the allowed amount 
for each procedure.   

 
 

7 
QUESTION:  Is there a facility fee if the 
procedure is performed in an ASC or 
HOPD? 

  

ANSWER: Yes.  Punctal occlusion by plug is 
assigned to APC code 5501.  The 2020 ASC facility 
allowable for 68761 is $97; the HOPD rate is $270.  
Multiple surgery rules apply so second and subse-
quent procedures are allowed at a reduced rate.  
There is no separate payment made for the supply 
of the plugs.   

Even though there is a facility fee, this procedure is 
rarely performed in that setting.  Remember that all 
procedures performed in an ASC are subject to 
Medicare’s Conditions for Coverage rules, which 
include a comprehensive H&P and various consents 
prior to surgery. HOPDs have their own require-
ments.   
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8
QUESTION: How frequently is this 
procedure performed? 
 

  

ANSWER: CMS data for 2018 shows that 68761 
was associated with about 2% of all office visits.  
That is, for every 100 exams for Medicare bene-
ficiaries, Medicare paid for this service twice.  

 
 

9
QUESTION: If a plug falls out, may the 
replacement procedure also be billed? 
 

  

ANSWER: Maybe.  The physician may or may not 
charge based on the reason the plug was lost.  A 
charge is likely if the patient didn’t follow post-
operative instructions or the plug was in place for a 
long time.  A charge is not justified if the wrong size 
plug was used.  Finally, if there are anatomical 
reasons the plugs do not stay in place, you are 
likely to use another method of punctal occlusion. 

 
 

10
QUESTION:  What if we need to explant a 
punctal plug? 
 

  

ANSWER:  In rare cases, punctal occlusion may 
contribute to even greater patient discomfort and 
epiphora than was present prior to the procedure.   

Dislodging an intracanalicular plug may be readily 
accomplished by irrigating the lacrimal system with 
saline.  Use CPT code 68801 (Dilation of lacrimal 
punctum, with or without irrigation) or 68840 
(Probing of lacrimal canaliculi, with or without 
irrigation) to report this procedure, depending on the 
position and manipulation of the irrigating cannula.  
As with other lacrimal procedures, the multiple 
surgery rule applies.   

Removal of other types of plugs, such as the “cap 
and anchor” style of silicone plug, is usually readily 
accomplished with forceps at the slit lamp.  There 
would be no separate charge for this; it would be 
included with the exam on that date.   

 


